NAG#2 / 2008 / follow-up

Va multumim ca ati fost alaturi de noi in Noaptea Alba a Galeriilor!
Speram ca traseul de la aceasta 2 editie si programul prezentat au fost un motiv de bucurie pentru toata lumea.
Multumesc galeriilor si artistilor implicati in evenimentele prezentate in Noaptea Galeriilor #2.
Multumesc tuturor celor care au ajutat la organizarea, realizarea si mediatizarea acestui eveniment.




FOTOGRAFII NAG#2 - va rog foarte mult trimiteti pe adresa noaptealba AT gmail DOT com (nu uitati sa mentionati creditele)

Stimate Doamne, stimaţi Domni! În 23 Mai 2008 începînd cu orele 18 şi pînă ... dimineeeaţăăă, vă provocăm la un nou tur de forţă prin galerii şi spaţii alternative luate în stăpînire de artişti. Vernisaje, performance-uri, artişti nou nouţi, artişti cunoscuţi şi foooarte cunoscuţi, vă poftesc cu drag să serviţi o nouă Noapte Albă a Galeriilor!

Noaptea Galeriilor #2 este un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional AFCN

Parteneri: Peggy Production, Muzeul Naţional de Artă Contemporană - MNAC
Parteneri media: REPUBLIK, CMYK, 24FUN, BIZCAMPUS.RO





GALERIA ANAID
Anaid Art Gallery
Str. Slobozia Nr. 34, Sector 4, Bucureşti

www.anaidart.ro
contact@anaidart.ro
Tel. +4021 337 1187
Fax. +4021 336 6056

23 MAI începând cu ora 19.30
O noapte la Anaid Art Gallery
artă contemporană + fashion design + muzică + cărţi + cafea + discuţii cu artiştii + bezele + 99 baloane la Anaid Art Concept Cafe

ANTAGONISM CEREBRAL – ULTIMA TENTAŢIE
expoziţie de artă contemporană – instalaţie, fotografie, obiect, video, grafică, desen

Artişti: Harem6 (Flavia Marele & Ildikó Mureşan), Alexandru Rădvan, Sorin Tara
Curator: Diana Dochia


Alexandru Rădvan, "Studiu pentru Omagiul lui Iuda", desen, 2008


Harem6, "Cirkus", fotografie


Sorin Tara, "Black Rumania", sculptură

„Ultima tentaţie” este cea de a doua expoziţie din cadrul proiectului „Antagonism cerebral” care îi va avea ca protagonişti pe artiştii Harem6 (Flavia Marele şi Ildikó Mureşan), Alexandru Rădvan şi Sorin Tara. Dacă Binele este excepţia şi Răul este regula din comportamentul uman, iar ignoranţa favorizează Răul, atunci tentaţiile, martiriile, supliciile reprezintă drumul spre Bine ce transgresează Răul.

„Ultima tentaţie” conturează viziunea unei umanităţi dureroase, sfârtecate, în care individul este mereu singur, iremediabil singur.
Designul de expunere semnat arhitect Attila Kim propune un spaţiu deschis experimentelor, un laborator în care totul este permis şi unde suntem liberi să alegem cu ce ne identificăm sau cum ne raportăm la ceea ce ne înconjoară.


UV 35 în cadrul programului Anaid Art Concept Space
expoziţie de fashion design + artă contemporană
Fashion designeri: Smaranda Almăşan, Melania Ţucureanu, Lucian Broscăţean, Dana Iuga, Codruţa Luca



Particulate matters (PM) desemnează particulele fine suspendate în aer, în stare lichidă sau solidă care prin multiplicarea lor provoacă hazarduri atmosferice şi implicit diferite simptome traumatice.
Politicile eco par a se legitima într-un astfel de context distructiv. A fi politically correct faţă de mediu a devenit un fel de scop militant şi o tendinţă a cărei recurenţă îi dovedeşte actualitatea.
UV 35 e un proiect care pleacă de la astfel de coordonate ideatice. Diferitele aspecte ale poluării şi ale factorilor traumatici sunt traduse prin imagini vizuale care recompun un moodboard impregnat cu atitudini militante... Elemente vizuale recurente în cadrul proiectului (cod de bară, instrucţiuni de folosire a hainelor, semnale urbane sau manifeste traduse prin imagini metaforă) sunt meta-naraţiuni care vorbesc despre un discurs conceptual de fashion design.
Cele cinci demersuri de fashion design se raportează la acest concept de ECO POLITICS, concept ce a devenit un reper fundamental pentru înţelegerea tendinţelor ECO primăvară/ vară 2008.








GALERIA ANDREIANA MIHAIL
str. Pandele Tăruşanu 4bis, Bucureşti
http://www.andreianamihail.com/
info@andreianamihail.com
0722650221

VERNISAJ 23 Mai, începând cu 19h00

CIPRIAN MUREŞAN
"WORK AND TRAVEL"




CiprianMureşan, 4'33", video DVD PAL , stilluri , 2008
© artistul şi Galeria Andreiana Mihail












GALERIA ATELIER 35
Str. Şelari, nr. 13, sector 3, Bucureşti

contact@atelier35.eu
www.atelier35.eu
atelier35.blogspot.com
Atelier35 este un spaţiu expoziţional al Uniunii Artiştilor Plastici din România destinat tinerilor până în 35 de ani. Atelier 35 promovează cercetarea artistică experimentală, noile mijloace de expresie şi comunicarea între medii.



URBAN WAVE
Macovei Dani Costin aka Zanga



Artist al postmodernităţii urbane, Dani Macovei (alias Zanga) propune un spectacol care asociază sunetul şi imaginea. Tânărul artist se dovedeşte un flaneur urban care se hrăneşte din contingent. Structurile vizuale iterative trimit atât la viaţa standardizată – pentru scenele de mulţime – cât şi la emoţia poveştilor individuale. Câteva creaţii poartă marca biograficului (Povestea noastră; Perversul); altele surprind actorii urbani lipsiţi de identitate proprie (Pensionara). Existenţei fragmentare îi corespunde un vizual dezarticulat. Imaginarul antropomorf cu iz suprarealist are potenţial narativ. Nu de puţine ori, umanul şi urbanul sunt tratate prin aceleaşi structuri. Zanga introduce şi elemente de tip graffitti, subversivele semne personale care se strecoară printre semnele autorizate ale acestei lumi. Obiecte banale, recuperate şi transformate prin asocierea lor cu aceleaşi structuri vizuale, precum şi haosul cromatic sunt detaliile simptomatice care vorbesc despre autor – mărcile care asigură unitatea stilistică în ciuda diversităţii de tehnici. Prin utilizarea zidului exterior al galeriei ca spaţiu de intervenţie, Dani Macovei propune, de asemenea, un discurs despre limitele galeriei de artă şi despre spaţiul de creaţie al artistului contemporan.
Text de Magda Predescu

EVENIMENT SPECIAL 23 MAI




AUDIŢIE MUZICALĂ



Dj Zabbo / Florin Cojocaru / Minus & Ion



ATELIER ÎN TRANZIŢIE
Spaţiul de lângă Librăria Mihai Eminescu, Bd-ul Regina Elisabeta nr.16, Bucureşti
CONTACT 0721264290

e-mail: juditbalko@gmail.com


ATELIER ÎN TRANZIŢIE -TRANZIŢIE ÎN ATELIER
Evenimentul se desfăşoară în perioada 22 aprilie - 31 mai




Spaţiul de lângă Librăria Mihai Eminescu, pe Bd-ul Regina Elisabeta nr.16, Bucureşti, până de curând un magazin de îmbrăcăminte s-a transformat temporar într-un atelier-galerie sub denumirea de ATELIER ÎN TRANZIŢIE -TRANZIŢIE ÎN ATELIER.Organizatorii acestui eveniment sunt artiştii JUDIT BALKO, CONSTANTIN CIOC, FRANCISC CHIUARIU şi MIHAI BALKO.
ATELIER ÎN TRANZIŢIE -TRANZIŢIE ÎN ATELIER
este o posibilitate de-a expune într-un cadru neconvenţional şi într-un mod mai dinamic, vizând o interacţiune între mai multi artişti şi mai multe medii de exprimare artistică, creând o relaţie directă cu publicul prin accesul acestuia nemediat la procesul creator.
In acest spaţiu atelier-galerie se vor realiza în comun de către mai mulţi artişti o serie de acţiuni şi lucrări.Spaţiul în care se manifestă un artist este într-o continuă mişcare, opera lui de artă este tranzitorie odată cu autorul ei. Artistul are capacitatea de-a modela cadrul în care plasează arta sa.


PROGRAM 23 MAI

ora 20 - Mihai Zgondoiu - "Kitsch - My" (stencil)
- Mihai Balko "Portret" (lut)
- Judit Balko "Obsession" (desen)

ora 22 - Francisc Chiuariu, Constantin Cioc, Alexandru Poteca, Cosmin Paulescu (COZO)
"Vizibil" (performance în vitrina A. î.T)

ora 23 - Grupul P.I.A.R (pictură si istoria artei în România) - Andrei Ciubotaru,

Andrei Berindan, Mihai Plămădeală, Iulia Lucan,
Alexandra Pompiliu,"Racorduri ( I - ,,Hard Beat,, )

ora 24 - Nicu Ilfoveanu "Super Otto e Mezzo" (film)

ora 01 - Maria Drăghici, Ana Costea, Paul Dunca & Irina Gădiuţă, "Flexible"
- Mihai Mironenco & invitaţii - coloana sonoră a nopţii

ora 02 - Macovei Dan Costin (Zanga) " Urban People"

ora 03 - Andrei Ciubotaru, Vasile Eugen, Florin Ciubotaru

" Sfântul Gheorghe" (film, foto)

ora 04 - Grupul FocAR - Răzvan Neagoe, Alina Tudor " Red Spot" (pictură)





GALERIA DIGITALĂ 115
Str. Mihai Eminescu nr. 115, sector 2, Bucureşti

Ioana Lazăr PR & Exhibition Manager
tel:0754014006 / 2101969
gallery@115.ro
www.115.ro


AYA KATO
“Flower of Memory”



Aya Kato - Anime World


În această primăvară Galeria de Artă Digitală 115 inaugurează o serie de evenimente având-o ca protagonistă pe artista japoneză Aya Kato. Începând cu 9 aprilie, vă invităm la o plimbare “vizuală” în centrul oraşului pentru a admira lucrările de mari dimensiuni expuse în cadrul expoziţiei urbane de artă digitală. Acordaţi-vă un moment să priviţi în sus atunci când treceţi prin zona Obor, Universitate, Romană, Victoriei sau Piaţa Presei Libere. Iar de pe 19 aprilie, avem plăcerea de a vă primi la Galeria 115 pentru a vă bucura de şi mai multe lucrări ale artistei. Dubla expoziţie “Flower of Memory” este o incursiune fantastică într-o lume imaginară populată de eroi şi eroine din toate timpurile şi o invitaţie pentru privitor de a regăsi curozitatea şi plăcerea de a se lăsa purtat într-o altă dimensiune decât cea a vieţii de zi cu zi.
Cu un background artistic influenţat de cultura tradiţională niponă, la numai 25 de ani, Aya Kato este una dintre cele mai originale voci ale artei japoneze contemporane. Stilul său fascinează prin perfecţiunea detaliului baroc ponderat de influenţele subtile ale Art Nouveau-ului şi fuziunea frapantă dintre imagistica japoneză tradiţională şi cea contemporană. Cum personajele lui Kato pot fi la fel de bine samurai şi vrăjitoare din vremuri îndepărtate sau eroine desprinse din cultura Manga şi Pop Art, mesajul artistei se construieşte mai degrabă prin universalitatea trăirilor acestora. Adâncimea lumilor imaginate de Kato accede astfel către plenitudinea poveştilor de dragoste din toate timpurile.


EVENIMENT SPECIAL 23 MAI

Galeria 115 invită pe toţi cei care nu au somn, dar timp şi chef de desen berechet să petreacă o noapte albă digitală! Aşa că, chiar dacă e ora 3 noaptea, hai pe strada Eminescu 115 să te joci cu tabletele grafice alături de artişti digitali.









GALERIA H’ART
Strada Mihai Eminescu 105 -107, Bucureşti



ION BÎRLĂDEANU

“Realpolitik”
curator Dan Popescu





Există un mit fascinant al omului aflat la marginea lumii care duce o existenţă psihopompă dincolo de convenţii sau conforturi burgheze. Fiecare societate are nevoie de aceşti oameni care trăiesc atât inăuntrul unei societăţi, cît şi în afara ei (...)
Ion Bîrlădeanu a avut o existenţă de acest tip. Este născut în 1946 şi de mai bine de treizeci de ani a evitat să devină un „cetăţean onorabil”. Pe vremea comunismului a schimbat toate muncile posibile. La douăzeci de ani pleacă din satul său natal (Zapodeni, judetul Vaslui) şi începe să muncească la stuf în Tulcea sau docher în Constanţa. În Bucureşti este pe rînd gropar, tăietor la gater, paznic sau muncitor necalificat la Casa Poporului. Dupa 1989 trăieşte din resurse marginale ocupîndu-se ca un free lancer de selectarea gunoiului într-o curte de bloc de pe strada Moşilor şi face mici servicii locatarilor. Nu îşi întemeiază o familie şi nu se mai angajează.

În toţi aceşti ani, Ion Bîrlădeanu îşi întreţine însă un proiect artistic pe care îl arată „doar cîtorva oameni deştepti”. El a făcut ceea ce orice artist ar trebui să facă fie literal, fie metaforic: a parcurs drumul riscant în acel no man’s land unde fiecare societate îşi leapădă măştile. Groapa de gunoi este unul dintre aceste locuri. Aproape toată informaţia culturală a unei culturi ajunge să fie aruncată la gunoi. E un loc bun pentru un autodidact şi pentru oricare căutător. Prin existenţa lui, Ion Birlădeanu a selectat timp de mai bine de treizeci de ani imagini din reviste şi a realizat o serie de colaje unice (...)

Expoziţia Realpolitik prezintă o serie de colaje politice pe care Ion Bîrlădeanu le-a facut după 1989. Colajele realizate între 1990 şi 1996 constituie o critică cinică la adresa tuturor „vîrfurilor” politicii româneşti care au populat spaţiul public românesc. Ceauşescu are un loc aparte, politica post-decembristă fiind şi ea prezentă prin Iliescu, Constantinescu, Funar, Petre Roman sau Adrian Păunescu.
GALERIA IVAN
Maria Rosetti 53, sector 2,Bucuresti

persoana de contact: Tereza Anton
www.ivangallery.com
info@ivangallery.com

GETA BRĂTESCU

COLAJ - DESEN 1971-2006

curator: Magda Radu









GALERIA KOLLECTOR
Str Blănari nr.21
cipriandicu@ollie.ro
www.ollie.ro
0726083355

KAIDAN
în cadrul otaku festival #2
http://www.otakufestival.com/







“creaturi înfricoşătoare văzute sau nevăzute visate sau inventate şi altele nenumite de calitate, import din Japonia”


EVENIMENT SPECIAL 23 MAI

in prima parte a serii REMIX LIVE DRAWING SESSION
artişti: Alexandru Ciubotariu/Pisica Patrata, Remus Brezeanu, Timotei(NAE) Drob, Ionut Popescu, Dana Bucataru, Cristian Dirstar, Veronica Solomon, Costin Benescu
după 02h00
screening de horror japonez
& dark experimental & field recs










GALERIA 26 // OTA
Str. Dr. Staicovici 26, Bucureşti


FLORIN CIULACHE

„Scrambled Channel”




Florin Ciulache, "Fox Kids"

Puţin timp pierdut în faţa display-ului şi s-au lipit de tine câteva zeci de MB. de informaţii inutile. Inutile, zic eu, pentru că nu ştiu ce poţi să mai faci cu ele după ce au trecut.
Dupa ce le văd pictate e ca şi cum le-am dat delete şi pot să le şterg, să dispară de pe hard. Fac loc pentru altele care sigur vor trebui şterse prin aceeaşi metodă. Rămâne în urmă un fel de print screen manual.
Imaginile sunt nişte flash-uri căteva secunde de realitate pe care am vrea să o traversăm cât mai repede, este doar preparaţia pentru ce va urma.
De aici înainte pentru fiecare începe o realitate proprie.


special pentru 23 MAI


CLAUDIU COBILANSCHI

„Seria OCR 09”



OCR 09 este o replică în cadrul dezbaterii privind raportul dintre artişti şi autofinanţare în arta contemporană românească. Discuţiile din jurul acestui subiect iau forme extravagante. Recunoaştem la o extremitate, motivul artistului pauper ce-şi petrece vremurile în atelierul UAP căruia nu-i mai poate plăti întreţinerea şi, la celalat pol, cel al dandy-ul cosmopolit ce se vernisează într-o escală la Bucharest. Ambii alcătuiesc compozitul producţiei de artă contemporană şi, tot amândurora, le lipseste un raport definitoriu: "cota de piaţă" - echivalent mesianic al autosusţinerii, subiect de arzătoare dorinţă şi piedestal de marmură.
Redus la un concept comercial, artistul se metamorfozează într-o ecuaţie cu rezultat necunoscut. Definiţiile complexe ce-i alcătuiesc corpus-ul creativ pălesc în faţa noului zeu aparut: marketing-ul. Înfipt cu un ac în panoul Bursei, noul label se propulsează într-o zonă toxică. Opiniile ce-i stabilesc valoarea sunt, de cele mai multe ori, străine subiectului operei de artă. Acest lucru este ştiut dar acceptat.

OCR 09 este un moment din viitorul apropiat. Mult doritul act de vânzare-cumpărare va condensa vizibilitatea artiştilor in logotip-uri sinonime succeselor de piaţă anterioare. Detalii la contabilitate.


+ A F T E R P A R T Y Y Y ! ! ! ! ! ! ! ! !






GALERIA POSIBILĂ
Artă Contemporană din România
deschis Mi-Du intre 14 si 19
str. Popa Petre nr. 6
tel./fax 004.021.211.79.33
galeria@posibila.ro
www.posibila.ro

VERNISAJ 23 MAI între 19h00 22h00

"Timpuri Noi"







ROLL-UP STUDIO PETARTA
Str. Mircea Vulcănescu nr.2-4

alinabugaus@yahoo.com
ralucailaria@yahoo.com

spaţiu neconvenţional / studio artistic non-profit

VERNISAJ 23 mai 2007 ora 21

ACŢIUNEA PETARDA

Artişti: Alina Buga şi Raluca Ilaria Demetrescu

PETARTA Roll Up Studio sau locul în devenire
Spaţiul PETARTA de pe str. Mircea Vulcănescu nr.2-4 este (dorim sa devină, pentru că nu a căpătat formă definitivă) un Roll Up Studio, adică un atelier galerie non profit. Inaugurăm spaţiul pe 23 Mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Alba a Galeriilor #2. Vă întrebaţi poate de ce ne grăbim şi deschidem spaţiul care e înca în şantier? Ei bine, considerăm că din cauza lipsei de vizibilitate a artei contemporane în România, a spaţiilor de expunere insuficiente, a crizei de identitate a artistului român pierdut în tranziţie (nefercitul pătrat închis: artist-atelier-galerie-recunoaştere) putem deschide un spaţiu alternativ destinat creaţiei contemporane, chiar şi în şantier (şantierul ca opoziţie la White Cube-ul clasic atât de impecabil!) care oricum, va fi în mişcare, în fuga de idei, concepte, jocuri sau ritualuri estetice.
Vă aşteptăm la desene pe pereţi realizate de Alina Buga şi Raluca Ilaria Demetrescu şi la o acţiune tip performance, care doreşte să ilustreze aproape live evenimentul Noptii Albe a Galeriilor prin fotografii realizate în galeriile şi spaţiile alternative bucureştene.
Sunteţi invitaţi la Noaptea Albă a Galeriilor – 23-24 Mai, începând cu 21h00, în spaţiul Petarta de pe str. Mircea Vulcănescu (fost Ştefan Furtună), lângă Galeria UNA, la intersecţia Căii Griviţei cu Bd. Dacia, la o Petardă de estetismmmmmmmm!






SALONUL DE MAI


ATENŢIE! FOARTE IMPORTANT!
LOCAŢIA S-A SCHIMBAT!
NOUA ADRESĂ: COOL CAT /STR. GABROVENI / NR. 13



http://salonuldemai.blogspot.com
ioanacarolinaursa@gmail.com
alexandrapirici@yahoo.com
0728899180




“Salonul de mai” înseamnă două camere şi mai mulţi artişti pe care i-am invitat să “le ia în folosinţă”.M-am gândit de multe ori la necesitatea unui spaţiu în care să poţi prezenta ceva fără rigorile presupuse de o galerie sau de un teatru, varianta ideală fiind o casă care să funcţioneze ca un spaţiu expozitiv-atelier-studio, în care publicul să fie, la propriu, găzduit de noi .Îi mulţumim doamnei Maria Dulhan ca ne-a pus-o la dispoziţie.
Alexandra Pirici


participanţi: Ştefan Ungureanu, Ioana Ursa, Andrei Dinu, Amalia Dulhan, Alexandra Pirici, Ion Dumitrescu, Rolando Matsangos, Eduard Gabia, Carmen Coţofană, Miruna Dinu, Ana Costea , Radu Burduj, Florin Flueraş, Iuliana Stoenescu, Paul Dunca, Diana Dulgheru, George Anghelescu, Dana Bordea, Lala Misosniky, Alina Spătariu


Program:
Spaţiu expozitiv deschis în fiecare zi începând cu 16h00
Performance, proiecţii filme -în fiecare seară începând cu 19h00

///Joi /15 Mai / Iuliana Stoenescu /// Vineri / 16 Mai / Eduard Gabia /// Sâmbată /17 Mai / Miruna Dinu şi Lala Misosniky / Alexandra Pirici /// Duminică / 18 Mai / Ana Costea / Dana Bordea / Florin Flueraş /// Luni /19 Mai / Home Theatre 2 (Eduard Gabia, Rolando Matsangos, Ion Dumitrescu) /// Marţi /20 Mai / Florin Flueraş / Alexandra Pirici / Ion Dumitrescu /// Miercuri / 21 Mai / Miruna Dinu şi Lala Misosniky / Home Theatre(Carmen Coţofană, Alexandra Pirici, Mădalina Dan) /// Joi / 22 Mai / Iuliana Stoenescu /// Vineri / 23 Mai / Eduard Gabia /// Sâmbătă / 24 Mai / Dana Bordea / Carmen Coţofană / Ion Dumitrescu /// Duminică / 25 Mai / Paul Dunca ///



EVENIMENT SPECIAL 23 MAI


PERFORMANCE-URI
19h00 - 21h00
Eduard Gabia

EXPOZIŢIE
artişti : Ştefan Ungureanu, Ioana Ursa, Andrei Dinu, Alexandra Pirici, Diana Dulgheru, Amalia Dulhan, Radu Burduj, George Anghelescu, Radu Oreian





GALERIA SUB_CĂRTUREŞTI
Str. Pictor Verona, nr. 13, Bucureşti


ITALIA UNDERGROUND
AŞA CUM N-AI MAI VĂZUT-O

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Italian VITO GRASSO.




Patru cărţi, patru autori: povestirea în benzi desenate şi
declinările ei în italiană

expoziţie de benzi desenate italieneşti (fumetti)



Pandemoniu, scris de Gianluca Morozzi şi desenat de Squaz, este o călătorie spectaculoasă în fantezia vizionară şi psihedelică a lui Gianluca Morozzi, susţinută de incredibilul talent grafic al desenatorului Squaz. Un joc de cutii chinezeşti, poveşti care ţâşnesc dintr-o minte prizonieră întrun corp care cedează, bucată cu bucată: poveştile locuitorilor unui bloc izolat într-o lume închisă într-o bilă de plexiglas; povestea unui alcoolic care găseşte un copil într-o cutie de pantofi; reîncarnarea văzută de la tejgheaua unui bar. O bibliotecară timidă disputată de un demon şi un extraterestru, hotărâţi să o lase însărcinată. Umbrele care otrăvesc minţile soţilor certăreţi de la etajul de deasupra. Povestea a trei logodnice. Poveşti în interiorul altor poveşti. Un pandemoniu.





O poveste în benzi desenate, Alessandro Baronciani
O poveste în benzi desenate este rezultatul unui experiment editorial care a durat cinci ani: Alessandro Baronciani a scris, desenat, fotocopiat aceste poveşti şi le-a trimis propriilor cititori exclusiv prin poştã, în baza unui abonament. Cititorii înşişi îşi transmiteau unul altuia vestea despre existenţa publicaţiei, facând ca tirajul acestei autoproducţii, la limita dintre “shojo manga” şi tradiţia populară italiană a benzilor desenate pocket, cu două imagini, să ajungă la câteva sute de copii din fiecare număr. În acest schimb reciproc, prin intermediul scrisorilor adresate lui Alessandro, cititorii deveneau parte din poveste, descriindu-şi propriile experienţe şi, adesea, devenind ei înşişi personaje, modificând finalele şi lăsând în suspans poveştile ori de câte ori trebuiau trăite mai întâi şi abia apoi povestite. Astfel s-a stabilit un raport direct, liniar, fără filtrul magazinelor specializate sau al distribuitorilor de presă.
Editura Black Velvet a inclus în acest volum, pe lângă retipărirea completă a poveştilor, episoade inedite care îmbogăţesc naraţiunea plină de întreruperi şi subînţelesuri, în care intriga se pierde în relaţiile dintre personaje, încercând să istorisească acele situaţii care sunt adesea uitate într-o poveste: tăcerile, momentele în care lucrurile se schimbă cu adevărat.



Regele râurilor, scris şi desenat de Marino Neri
Bruno, un băieţel de 11 ani care locuieşte cu bunica şi cu unchiul său, fost partizan, găseşte în grădină resturile unui schelet. Cu imaginaţia lui de copil, Bruno se gândeşte că ar fi vorba de o maimuţă din Pleistocen … Dar cui aparţine de fapt scheletul? Povestea, amplasată la Modena în timpul ultimei ieşiri din matcă a râului Secchia în anii ‘70, este o călătorie înapoi în timp în căutarea propriilor origini, privită prin ochii plini de uimire ai unui copil de unsprezece ani.



Aş vrea să te întâlnesc, Gianluca Costantini
Romanul desenat de Costantini este o povestire la limita dintre monologul Doamnei Dalloway şi povestirea ilustrată, în care imaginile reconstituie structura unui flux de conştiinţă. Autorul povesteşte zece ani din viaţa sa, în care îşi fac loc iubirea, dorinţa, conflictul între generaţii, călătoria şi viaţa de provincial. Nu sunt zece ani la întâmplare, ci trecerea delicată de la adolescenţă la maturitate, acea “linie de umbră” pe care multe romane ale formării au încercat să o surprindă. Aş vrea să te întâlnesc este un exemplu original de roman al formării în benzi desenate, în care autobiografia evidentă dezvăluie incertitudinile şi temerile unui adolescent. Cititorii de benzi desenate, mai ales tinerii şi adolescenţii, vor putea să se recunoască cu uşurinţă într-o povestire care îi reprezintă. Costantini povesteşte prin imagini, folosind citate şi chipuri din imaginaţia noastră, a tuturor, într-un context în care fiecare poate găsi citatul care i se potriveşte, o imagine de referinţă, un fragment de amintire uitată. «Crezi că totul se poate opri în mod gălăgios, brutal şi vulgar?», se întreabă autorul. Cursa lui lentă este încercarea de a opri cu delicateţe şi de a reţine ceea ce de obicei ne alunecă
printre degete.


program special 23 MAI

Teatru de animatie experimental în Noaptea Galeriilor


Dell’Arte prezinta vineri, 23 mai, orele 21:30, spectacolul „Colier si Fabrica de Chihlimbar”.

In Galeria Sub_Carturesti, monsieur Colier, un personaj iesit din
laboratoarele vietii venice, incita vizitatorii sa dezlege taina unei controversate substante: chihlimbarul.
Contaminat de mitul alchimistului is bântuit de fantasma lui Frankenstein, universul fantastic dezvoltat în cele 15 minute de spectacol se inspira dintr-o literatura neagra, prolifica în acest domeniu, cu trimiteri la filmografia horror.
Laboratorul eclectic al cocoatului Colier permite folosirea celor mai vechi mecanisme teatrale alaturi de inovatii în tehnologie si o inspirata „alchimie” între marionete si actori.


Viziunea regizorala: Ana Craciun. Distributia: Ana Cucuta, Smaranda Gabudeanu, Crina Svoboda, Andra Sandu, Ana Craciun.

Reprezentatia este urmata de o proiectie a filmului „Profondo rosso” de Dario Argento